reisverslag naar Oudewater

DE HELE DAGREIS NAAR OUDEWATER OP 22 JUNI 2023

Na alle deelnemers opgehaald te hebben op de drie opstapplaatsen vertrekt de bus precies op tijd naar Avifauna in Alphen aan de Rijn. Het weer is ons goed gezind. Iedereen verschijnt in zomerkledij met in de tas een paraplu voor eventuele buien later die dag. Het weerbericht voorspelt immers regen. Maar …… wij gaan naar het westen van het land en daar blijft het hoogstwaarschijnlijk langer droog. En daar reken ik natuurlijk op! Het lukt de chauffeur om het reisgezel- schap op tijd bij de boot te krijgen ondanks de langzaam rijdende file, waarin we terecht zijn gekomen. Daar worden we door de bemanning verwelkomd, we genieten van lekkere koffie of thee met gebak en varen onder gunstige weersomstandigheden door natuurgebied De Hemmen en op het Braassemermeer.

Daarna staat de lunch op het programma in restaurant `De Dijketelg`in Papekop. Voor de meesten van ons een onbekende plaats. Voor de chauffeur echter geen probleem. Na wat manoeuvreerwerk laat hij ons veilig uitstappen aan de goede kant van de weg. De lunch smaakt voortreffelijk en aan het geroezemoes te horen verloopt de reis naar ieders wens. Op naar Oudewater. Een heel oud stadje met de beroemde Heksenwaag uit 1482. Omdat het gezelschap te groot is, moet de groep gesplitst worden. Toch niet zo moeilijk zou je denken, maar geheel vlekkeloos verloopt het niet. (Misschien is de verslechtering van het weer een reden om liever eerst te beginnen met de stadswandeling en daarna het bezoek aan de Heksenwaag? Duurt het daarom wat langer voordat de groepen gevormd zijn? Dit ging in mijn tijd als leerkracht met kinderen wel wat vlotter!!!) Mijn groep begint met het bezoek aan de Heksenwaag. De geschiedenis van de heksenvervolging is mij wel bekend, maar de gids weet deze nare periode uit de geschiedenis op een boeiende wijze te vertellen en heeft daardoor alle aandacht van de aanwezigen. 

Ook het wegen op de beroemde weegschaal is voor een aantal mensen een uitdaging. Niemand van ons zal immers beschuldigd gaan worden van toverij! Met het klimmen der jaren is ons gewicht meestal ook ruim toegenomen. Boffen wij even!! Er bestaat een verhaal dat keizer Karel de Vijfde rond 1550 in Polsbroek was (vlakbij Oudewater) en dat hij doorzag, dat er ge- sjoemeld werd met de gewichten. Hij bepaalde destijds, dat er voortaan alleen in Oudewater gewogen mocht worden. Daar gebeurde het wegen wel eerlijk! Als bewijs dat je niet te licht werd bevonden, kreeg je toen een certificaat. En nu nog!! Na het interessante deel in de Heksenwaag, begint de rondleiding door Oudewater langs de werken van de beroemde schilder Gerard David. Zijn werk hangt o.a. aan de gevels op de hoek van de Markt en de Gasthuissteeg. De gids weet met zijn rustige manier van vertellen ons veel kennis bij te brengen over deze schilder, geboren in Oudewater, met werken in musea overal in de wereld. De schilder is in zijn tijd naar Vlaanderen vertrokken, waar

 

 

Op naar Oudewater.
Een heel oud stadje met de beroemde Heksenwaag uit 1482.

Omdat het gezelschap te groot is, moet de groep gesplitst worden. Toch niet zo moeilijk zou je denken, maar geheel vlekkeloos verloopt het niet. (Misschien is de verslechtering van het weer een reden om liever eerst te beginnen met de stadswandeling en daarna het bezoek aan de Heksenwaag? Duurt het daarom wat langer voordat de groepen gevormd zijn? Dit ging in mijn tijd als leerkracht met kinderen wel wat vlotter!!!) Mijn groep begint met het bezoek aan de Heksenwaag. De geschiedenis van de heksenvervolging is mij wel bekend, maar de gids weet deze nare periode uit de geschiedenis op een boeiende wijze te vertellen en heeft daardoor alle aandacht van de aanwezigen. destijds de grote centra van de schilder- kunst waren. Helaas…. Het begint harder te regenen. Gelukkig zijn er nog werken die onder een toegangspoort hangen, zodat de paraplu even aan de kant geschoven kan worden. De regen wordt meer en meer spelbreker en zorgt ervoor, dat de resterende tijd, die we zelf kunnen besteden aan verdere bezichtiging van Oudewater een beetje in duigen valt. Dan wordt het tijd om naar de bus te gaan, waar de chauffeur al op ons wacht. We vertrekken naar Bistro `De Brouwketel` in Escharen. Maar Oudewater is een heel oud stadje en dus zijn de straten smal en gepar- keerde auto’s en wegwerkzaamheden maken het chaufferen niet gemakkelijk. Na enkele pogingen lukt het de chauffeur om toch de bus zonder een grote beschadiging uit Oudewater te krijgen. De reistijd naar Escharen is groter dan ik gedacht had. Buiten klettert de regen gestaag naar beneden, waardoor de belangstelling voor de omgeving minimaal wordt. Maar in de bus hoor ik een gezellig gekeuvel. We zijn er! Vlug onder de paraplu naar binnen. Daar staan de tafels gereed, worden we getrakteerd op een consumptie door KBO Centrum en wacht ons een heerlijk soepje. Daarna een uitgebreid buffet waar lekkere gerechten te kiezen zijn met een heerlijk toetje als dessert. Een afsluiting bij Bistro `De Brouwketel maakt de dagreis heel geslaagd en laat ons de regen snel vergeten. Het einde van de reis komt in zicht. Peter overhandigt de chauffeur de `bekende envelop` en rest ons nog de laatste kilo- meters in de regen.

Reiscommissie van KBO Centrum, bedankt voor deze mooie dagreis!
Annie Schel

Bronvermelding:
KBO Schijndelcentrum 
Microsoft Word - Hele dagreis Oudewater.docx (kbo-schijndelcentrum.nl)