Voorbeeldreis Zwarte Water

Voorbeeld 4 – daagse reis
naar het Zwarte water in Overijssel.

Hotel Zwartewater ligt aan het Zwarte Water in Overijssel. Het is een mooi uitgangspunt voor excursie mogelijkheden in de directe omgeving. Denk daarbij aan Giethoorn. de Orchideënhoeve in Luttelgeest. Natuurgebied de Weerribben of het Bakkerijmuseum in Hattem. Bovendien zijn de Hanzesteden Zwolle en Kampen binnen handbereik.

Hotel:                      Hotel Zwartewater, De Vlakte 20, 8064 PC Zwartsluis


Inclusief:
♦    3 nachten verblijf in hotel Zwartewater in Zwartsluis;
♦    Verzorging op basis van half pension
♦    vanaf het diner op donderdag t/m het ontbijt op zondag;
♦    Toeristenbelasting;


Mogelijkheden voor excursie en uitstapjes:
♦   Orchideënhoeve in Luttelgeest
♦   Giethoorn
♦   Nationaal Park De Weerribben
♦   Bakkerijmuseum in Hattem


Exclusief:
♦   Voor uw reiserzekering adviseren we deze zelf af te sluiten:
♦   De niet vermelde maaltijden
♦   Uw persoonlijke uitgaven zoals drankjes e.d.
♦   Vervoer

Minimum aantal deelnemers:  30
Om organisatorische redenen kan worden afgeweken van het programma.


 

Voorbeeld 4 – daagse reis
naar het Zwarte water in Overijssel.

Mogelijkheden voor excursie en uitstapjes:
♦   Orchideënhoeve in Luttelgeest
De Orchideeën Hoeve beslaat 25.000 vierkante meter en bestaat uit de Orchideeëntuin, het Amazone Regenwoud, de Lorituin, de Vlinder Vallei, de ‘Zwevende’ Bloementuin, het Mangrovebos Speelparadijs, de Citruslaan, het Jungletheater het Makirijk, de stokstaartjestuin, een moderne winkel, een sfeervol serrerestaurant en de orchideeënkwekerij. Het familiebedrijf wordt gerund door de broers Thomas en Jeroen Maarssen - de vierde generatie van tuindersfamilie Maarssen - en is door de ANWB meerdere jaren op rij bekroond als het ‘Leukste uitje van Flevoland’.

♦   Giethoorn
Giethoorn is een waterstreekdorp in de kop van Overijssel, in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel en ligt tussen Steenwijk en Meppel en is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd. Giethoorn is langgerekt en bestaat uit drie buurten die steeds versprongen van elkaar liggen. In het noorden is dat het Noordeinde, dan volgt de Middenbuurt en ten slotte het Zuideinde. De Dorpsgracht is de centrale as van Giethoorn en eindigt in het zuiden in het Zuideindiger Wijde. De boerderijen en huizen zijn gescheiden door kavelsloten waarover vlonders liggen die de huispercelen verbinden. De bultrugboerderij is kenmerkend voor Giethoorn. De boerderij lijkt een bult te hebben doordat de schuur hoger is dan het woonhuis. Door de vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom. De enige doorgaande verbinding door het oude dorp over land is een fiets- annex wandelpad dat van het Noordeinde naar het Zuideinde loopt en alleen door de Kerkweg tussen Noordeinde en Middenbuurt onderbroken wordt. Het voornaamste verkeer vindt plaats over het water. Het belangrijkste traditionele vaartuig dat hiervoor gebruikt werd, was de punter, voortbewogen met een punterboom (punteren).  

♦   Nationaal Park De Weerribben
Nationaal Park Weerribben-Wieden is met ruim 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Kraamkamer voor bijzondere plant- en diersoorten en uitvalsbasis voor varende, fietsende en wandelende recreanten. Maak in 45 seconden kennis met dit gebied: via deze Youtube impressie.

♦   Bakkerijmuseum in Hattem
Op het noordelijkste puntje van de Veluwe, aan de oever van de IJssel, in de pittoreske vestingstad Hattem staat het grootste Bakkerijmuseum van Nederland. Vier prachtige monumenten, met elkaar verbonden door een tunnel onder de straat, tonen de rijke geschiedenis van brood en banket. Lang vervlogen tijden herleven in de 150 jaar oude bakkerij van het museum. Neem een kijkje in het dagelijks leven van de bakker, toe en nu, en laat u meevoeren door de rijke geschiedenis van brood en banket. Een belevingsmuseum vol activiteiten voor jong en oud. 

♦   Kampen-Zwolle
Kampen is een van de zgn. Hanzesteden. Het Hanzeverbond is ontstaan uit de samenwerking tussen kooplieden en groeide in de 14de en 15de eeuw uit tot een machtige economische factor. Het werd mogelijk om op grotere schaal in te kopen of te verkopen en ook was het veiliger om samen te reizen. Vanaf 1356 werd de Hanze een verbond van steden, dus niet meer alleen van de handelaren in die steden, dit werd besloten op de eerste vergadering in Lübeck. De Hanze werd een machtig netwerk van handelssteden en wist door het bundelen van haar belangen gunstige privileges te verwerven. Bovendien werd de individuele koopman beschermd tegen de grillen van feodale leenheren. Uitwisseling van kennis en informatie was bovendien een belangrijke bijkomstigheid. In haar glorietijd kende het Hanzeverbond maar liefst 150 leden, vooral in Duitsland en Nederland maar ook in Scandinavië, Polen, Vlaanderen, tot in Spanje en Portugal toe. De handelsstroom bestond uit artikelen als zout,vis, granen, hout, bier, wijn, laken, bijenwas en pelzen. De zee en de rivieren vormden een belangrijke schakel in het vervoer van deze goederen mede dankzij de ontwikkeling van de kogge, tot de 15de eeuw het belangrijkste handelsschip. In de Hanzesteden heerste in deze eeuwen volop bedrijvigheid en de economie bloeide als nooit tevoren. Gouden eeuw De welvaart uitte zich in imposante nieuwe bouwwerken, sierlijke koopmanshuizen en indrukwekkende handelskantoren. De van oorsprong kleine nederzettingen groeiden uit tot machtige steden met imponerende stadsmuren en dito poorten. De welvaart deed tevens zijn invloeden gelden op andere gebieden. Schilders, bouwmeester, dichters en filosofen vestigden zich in de stad en zorgden voor een bloeiperiode op artistiek gebied. Veel historische gebouwen uit die tijd zijn ook in de prachtige binnenstad van Kampen nog terug te vinden. En wilt u het bezoek aan Kampen combineren met Zwolle dan kan dat ook. Het Kamper Lijntje, in de volksmond ook wel het Kamper boemeltje, is de kortste zelfstandige spoorlijn voor passagiersvervoer in Nederland. De treintraject Kampen-Zwolle doorkruist de Mastenbroeker polder, één van de oudste landschappen van Nederland.